Handens kraft är underskattad

Magnus Henreksson, professor nationalekonomi vid handelshögskolan företräder sunda åsikter om det svenska skolsystemet

Magnus Henreksson, professor nationalekonomi vid handelshögskolan företräder sunda åsikter om det svenska skolsystemet

Äntligen någon som slår ett slag mot den snedvridna uppfattningen om att teoretisk kunskap är finare och bättre än praktisk kunskap. Professor Magnus Henreksson vid Handels uttalade sig i Ekot i morse.
Genom hela skoltiden får unga människor höra att du måste sikta in dig på att få höga betyg så att du kommer in på högskolan. Samtidigt är det svårt i Sverige idag att hitta arbetskraft inom vissa områden. Det gäller olika hantverksyrken och det gäller inom vården mm. Trots en hög ungdomsarbetslöshet så är det i många fall svårt att hitta pesoner med praktisk kunskap.
Det som efterfrågas av arbetsgivare är personer med motivation, arbetsglädje, uthållighet och punktlighet. Detta är tyvärr inte alltid sådana saker som tränas i grundskolan och gymansiet. Istället betonas fokus på teori och förberedelse för studier på högskolan. Här finns ett uttalat samhällsbehov som ignonreras av samhället och skolan. Inte nog med att själva skolan skulle bli så mycket intressantaare och motiverande för många. Vi skulle också komma till rätta med det strukturella probelmet att det fattas arbetskraft inom många yrkeskategorier. Synen på olika yrken är starkt präglad av att vissa yrken är finare än andra. Det är ett synsätt som ofta företräds av skolan tillsammans med föräldrar och politiker. Men är det verkligen finare att vara socialassistent och tandtekniker än att vara elektriker eller vårdbiträde?
Vi som bedriver yrkeshögskoleutbildning är mycket tydligt medvetna om samhällets syn på yrkesutbildning kontra högskoleutbildning. Från Björklunds sida är det ofattbart tyst om den unika möjligheten att på relativt kort tid få en effektiv yrkesutbildning som leder till jobb. När ska det bli någon ändring på detta missförhållande?

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar